mandag 21. november 2011

Gjengangere

Oppgave i norsk (fakta oppgaver)

Oppgave nr. 1.  Det står ikke direkte i teksten at Osvald har syfilis, men sannsynligvis har han det. Hva er syfilis? Hvordan får man sykdommen? Hvordan arter den seg? Slå opp på nettet og finn ut hvor utbredt de ulike kjønnssykdommene er i Norge.Osvald har noen tanker om hvordan han har fått denne sykdommen. Har han, medisinsk sett, rett her?

- Syfilus er en seksuelt overførbar infeksjon. Den er forårsaket av bakterien Treponema pallidum.

- Norges topp 10 kjønnssykdommer! 

1.      Klamydia; Gir ofte ikke symptomer/plager, men kan gi svie ved vannlating, kløe og utflod. Jenter kan få blødninger fra skjeden. Viktig å teste seg for klamydia hver gang man har hatt sex med ny partner, da man kan bli steril av å gå med klamydia ubehandlet.
2.      Herpes; Sår og blemmer som gjør vondt, finnes ingen behandling som fjerner sykdommen, men plagene går som regel over etter hvert. Er man mye plaget finnes god symptomlindrende behandling.
3.      Kondylomer; Kjønnsvorter, gir synlige vorter som kan klø og være ubehagelige, finnes ingen behandling som fjerner sykdommen, men plagene går som regel over etter hvert. Er man mye plaget finnes god symptomlindrende behandling.
4.      Sopp og bakteriell vaginose (BV); Ikke egentlig seksuelt overførbare, men SVÆRT vanlige kjønnssykdommer. BV kan overføres seksuelt mellom lesbiske seksualpartnere. Begge sykdommene gir endret utflod i form, farge og lukt.
5.      HIV; Humant immunsviktvirus. Sjeldent i Norge, finnes god behandling. Får man god behandling for HIV får man ikke lenger AIDS.
6.      Skabb; Lite dyr som bor i huden. Gir intens kløe, behandles med krem fra topp til tå.
7.      Flatlus; Også et lite dyr, lever på kjønnshår. Underlivsbarbering gjør flatlus sjeldent i Norge i dag.
8.      Gonoré; Veldig vanlig før, nå nesten utryddet i Norge. Gir grønn utflod, og de fleste som har det merker at noe er galt og går til legen. Derfor er sykdommen svært sjelden i dag.
9.      Trichomoniasis; Vanlig og viktig på verdensbasis, men lite aktuell i Norge. Gir skjedebetennelse, men behandles lett med antibiotika.
10.  Syfilis; Dette er ekstremt sjeldent i Norge i dag. Var vanlig før, mange kjente kunstnere og forfattere hadde sykdommen. Behandles med antibiotika. Om syfilis ikke behandles kan det gi store misdannelser/klumper/kuler på kroppen, og man kan bli sinnssyk. Første symptom er et sår som ikke gjør vondt og ikke gror.Oppgave nr. 16. Stein Winge sier at Gengangere er full av ”undertekster”. Hva er en undertekst?
Begrepet “undertekst” brukes i litteraturvitenskapen om et litterært verk eller en skriftlig framstilling(i sitt opprinnelige språk) Kan hende at den endres når teksten oversettes til andre språk. “Undertekst brukes altså om den egentlige meninga bak et utsagn eller under et utsagn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar